LifeT!Lt

LifeTILT

Az emberek gyengék, mert egy idő után beleszarnak az életbe. Már megvan a csaj már megvan a csávó, és akkor már lehet úgy kinézni mint egy rakás szar. Csajoknál ez duplán sőt triplán igaz. Úgy érzik elhanyagolhatják magukat. Hát tévedés kedveseim, ezek ágyazzák meg a fasza kis megcsalásokat meg szakításokat nem mellesleg a szexuális élet csökkenését. Be lehet tolni azt a tiramisut, de utána nem kell sírni 36 évesen kutyák között hogy hol rontottam el... bence@lifetilt.hu

Photobucket

Facebook

storekaki.jpg

Utolsó komment

  • Balogh Zsolt: Kedves Bence! A cikked nagyon érdekes, összeszedett, azonban nem értek egyet. Kissé úgy tűnik, ho... (2018.06.15. 19:41) Wasabi A sushi tévedés
  • Christopher Haga: Sokan itt azt vélik hogy most Zyzz agyon ajnározásától van szó, pedig csak egy "riporter" tisztelg... (2016.12.23. 02:13) A Shreddedshian legenda
  • Letícia Mezriczky: Jó kis írás, de nem szavazok az LMP-re (2016.02.11. 11:30) Testalkat edzéstervek nőknek
  • phaszfej: @futbol: Nagyon jó ötlet! (2016.02.05. 06:00) Energiavámpírok
  • SadieThe Wise: www.scribd.com/doc/132235180/Kimelo-Edzes-Nagy-Tulsulyra#scribd Valaki árulja az egyik programot :) (2015.09.02. 16:58) Edzéstervek nőknek l.

Let's Move ! mozgalom USA

 

Valami megmozdulni látszik a tengerentúlon, és végre kezdenek rájönni a legfelsőbb politikai körökben is, hogy a mindent elöntő, és mindenhol kapható cukros, zsíros és fast food ételek mennyisége és fogyasztása, elérte a kritikus szintet. Elkezdték kongatni a közmondásos vészharangokat, ugyanis rájöttek, hogy az Egyesült Államokban folyó táplálkozási állapotok már nem tarthatóak tovább, mert az egy dolog, hogy az amerikai népesség 15%-a (45 millió ember) kórosan el van hízva, de az 1970-es évek ultra jóléti rendszer robbanása lefektette az alapot egy olyan generációnak, amelyiket már csak fast trash food generációnak hívnak. A szar kajáktól elhízott és lebetegített társadalom képe kezd kirajzolódni New Yorktól, Chicagón át egészen Santa Monicaig, és a jelenség csak egyre nagyobb méreteket kezd el ölteni, amelyre már a kongresszus is felkapta a fejét. Nagyon úgy látszik, már Washingtonban is kezdik meghallani azokat a hangokat amelyek azt suttogják, hogy bizony az elhízott, lebetegített társadalom képes tönkretenni egy nemzet jövőjét és felélni tartalékait. Michelle Obama is így gondolta ezt, (biztos ő igen) és hozzá arcát adva, útjára indította a Let’s Move Mozgalmat, amely az Egyesült Államok egyik legátfogóbb, és legnagyobb volumenű reformja, már ami az iskolai étkeztetést illeti. A mozgalom példátlan támogatást élvez, hiszen nagyon ritkán van ekkora egyetértés republikánus és demokrata politikusok között. Utoljára talán 2003-ban Irak megtámadásánál volt ekkora az egység, reméljük ez a program azért valamivel sikeresebb lesz mint a sivatagi szarakodás...

A First Lady által indított mozgalom üzenete egyértelmű: „Neveljük ki a jövő egészséges generációját, hogy tovább élhessék az amerikai álmot”. Egy friss tanulmány szerint ugyanis, az 1980-as évek elejétől napjainkig, az USA-ban megháromszorozódott a túlsúlyos lakosok száma, így már minden harmadik amerikai állampolgár súly problémákkal, vagy kóros elhízással küzd. Ennél is durvább a helyzet a néger lakosság körében, ahol ez az arány 40% míg a latin amerikai lakosság körében (értsd mexikói takarítók és illegális bevándorlók) az elhízási arány 45%. Ijesztő számok ezek, és ha ez a tendencia folytatódik, egész egyszerűen pár évtizeden belül felemészti az USA jóléti és humán tartalékait, mert az elhízás a legtöbb betegséget kiváltó tényező a világon, megelőzve olyan gyilkosokat mint a cigit vagy az alkoholt. Az elhízás felelős szinte az összes fellelhető betegségért a földön, legyen az mentális vagy szervi megbetegedés. Szív és érrendszeri katasztrófák, a rák összes fajtája, cukorbetegség, vérnyomás, asztma, de sorolhatnám a végtelenségig és tovább… 

150 Milliárd USD amit az USA az elhízás egészségügyi következményeinek kezelésére költ el egyetlen év alatt. Csak összehasonlítás képpen, a teljes magyar költségvetés 2009-ben 99 Milliárd USD volt. Michelle Obama, nyílván férje hathatós támogatásával, elindította azt a mozgalmat, amely kizárólag a gyerekekre és a most felnövő generációra tervez. Óvodák és iskolák, középiskolák és egyetemek menzájának teljes újragondolását tartalmazza a Let’s Move reform, amit immár a szenátus mellett az Amerikában oly fontos, és vélemény formáló erővel bíró hírességek is felkaroltak, és elkezdtek támogatni saját csatornáikon. Madonna, Oprah, Lady Gaga, vagy éppen Beyonce Knowles, aki legújabb, Move Your Body című számának címét, klipjét és szövegét is átírta a Let’s Move mozgalom kedvéért.

 

 A program hivatalos arca Michelle Obama tehát, aki videóban üzen a népnek, és hirdeti meg a most felnövő generáció egészséges táplálkozásának reformját.  A jövő Amerikájának letéteményesei mögé, ahogy Obama fogalmaz, fel kell sorakoznia mindenkinek akik tevékenyen részt vesznek a társadalom építésében, vagy vélemény formáló hatalmuk van. „A jövőnk a gyerekeink, így ezek alapvető értékek melyen mindannyian osztozunk faj, párt, és vallási hova tartozás nélkül. Ezek azok az értékek, amely ezt a törvény javaslatot testesíti meg”. Michelle hozzáteszi. Ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen nem elég csak a kongresszus több milliárd dolláros támogatása, hanem segítenie kell minden rétegnek szerte az országban, mert társadalmi összefogás nélkül nem lehet igazi sikereket elérni.

Itt most jön egy kis szokásos amerikai giccs arról, hogy ki hogyan tud segíteni a saját területén belül, és segíteni is fog, mert ez a munkája, a személyes érdeke, és úgy általában a nemzete érdeke és különben is Amerikát tovább kell építeni. Az alap gondolatot jónak tartom, ezért is fordítottam le ezt is, mert ha ezek a gondolatok gyökeret vernek, akár ezektől is sikeres lehet az egészséges életmód terjedése.

A pedagógusok érdeke az egészséges étrend, mert kimutathatóan van összefüggés a megfelelő táplálkozás és a tanulmányi teljesítmény között.

Az orvosok és ápolók tudják, egészségtelen gyerekekből egészségtelen felnőttek lesznek, és az elhízással 6x nagyobb az esélyük a rák, valamint a szív és érrendszeri problémák kialakulására még 35 éves koruk előtt.

Most egy nagyon nagy rész jön, tipikus amerikai fröccsöntött fos. Az ügyvédek és vallási vezetők, akik nap mint nap megküzdenek az éhség ellen valamilyen szervezet által, akik tudják mit jelent naponta 31 millió amerikai gyereknek ételt adni, akik tudják milyen létfontosságú számukra az étel minősége. Értitek az ügyvédeknek…Elképzelem ahogy Magyar György remeg a gyermek étkeztetési programért miközben Stohl bucit 2 és fél éves letöltendőjét próbálja valahogy elmismásolni.

Az üzleti és a politikai élet vezetőinek, akik tudják mit jelent 150.000.000.000 USD-t költeni az elhízás okozta betegségek kezelésére, és akik aggódnak, mert tudják ez milyen hatással van a gazdaságra.

A katonai vezetők, akik minden negyedik Amerikaiból csak egyet tudnak besorozni és szolgálatra fogni, és akik azt mondják ez nem csak közegészségügyi és gazdasági kérdés hanem nemzetbiztonsági fenyegetés is. De nyugodt vagyok, mert látom az összefogást az élet minden szegletéből folytatja Obama mert az emberek tudják, hogy hosszú távon csak ez a járható út és ezzel nem csak pénzt takarít meg, hanem életeket is ment.

 

A program

Kormányzati intézkedések

Iskolák számára szállított élelmiszerek magas tápanyag tartalmuk szerinti értékesítése, szigorúan ellenőrizve azok minőségét és összetevőit az automatákban, az Á la carte részlegen (menza) és az iskolák által tárolt élelmiszereknél.

·         Kiegészítő támogatás azoknak az iskoláknak, akik megfelelnek a frissített táplálkozási elvárásoknak, magyarul akik csatlakoznak a mozgalomhoz és lecserélik ételeiket azok plusz pénzt kapnak.

·         Az USDA (mezőgazdasági minisztérium) támogatása azokra a gabonafélék minőségi javítására, amik az iskolák számára kerülnek felhasználásra, valamint a termelés kibővítése a zöldség és gyümölcs félékre.

·         Ivóvízhez való hozzáférés bővítése, főleg az iskolai étkezdék környékén és olyan helyeken, ahol közétkeztetés zajlik. Itt hívnám fel mindenki figyelmét arra, hogy a napi 3-4 liter folyadék bevitele mennyire fontos, és hogy ez a lépés az amerikai kormányzat részéről sem véletlenül került bele a programba.

·         A wellness életmód órák bevezetése a nemzeti oktatási alaptantervbe, valamint a fizikai aktivitás növelése a testnevelés órák számának emelésével.

·         A WIC* program bevonása a Let’s Move mozgalomba, és a támogatás mértékének emelése.

·         Az iskolai étkeztetésre jogosultak számát országosan 115.000 és államonként további 4.500 diákkal bővítik.

·         Amerikában a szülők keresete alapján állapítják meg azt, hogy a gyerek jogosult-e az iskolai étkeztetésre vagy sem. Ezt most ha el nem is törlik, de egy egységes étkeztetési csomagot vezetnek be a szegényebb rétegek számára is.

·         Képzések és technikai segítségnyújtás, az iskolai étel beszállító cégeknek, de egy percig ne legyen kétsége senkinek, hogy a négy nagy állami beszállító cég mögött milyen tulajdonosi kör áll. ( United Fresh és LunchBox )

·         Információk hozzáférhetőségének biztosítása az iskola területein belül a szülők és a nevelők számára, valamint az ételek tápértékének összetevőinek és kalória tartalmának feltüntetése minden esetben.

* WIC egészségügyi támogatás a szövetségi államok számára, azon belül is azon alacsony jövedelmű várandós és szoptató anyák számára, akik egészségügyi ellátást vesznek igénybe, és részt vesznek az egészséges táplálkozással kapcsolatos valamilyen programban. Tehát olyan mint a GYES csak persze sokkal királyabb. 

Társadalmi összefogás

Városok Amerikában nincs két egyforma állam, nem hogy két egyforma város. Amerika kulturálisan, földrajzilag, gasztronómiailag és úgy egyébként mindenhogyan annyira tagolt, hogy Washingtonból központilag vezérleve képtelenség lenne kezelni a problémát. Így a Let’s Move csomag programját és végrehajtásának felépítését úgy alkották meg, hogy az ösztönözze a városok, települések polgármestereit és választott tisztségviselőit arra, hogy fogadjanak el egy hosszabb távú, fenntartható, holisztikus szemléletű elhízás elleni egészség programot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, ha egy település csatlakozik a mozgalomhoz, úgy egy részről a város többlet támogatást kap a megvalósításhoz, de egyben vállalnia kell, hogy az elkövetkezendő egy évben csökkenti az elhízás kockázatát a korai gyerekkorban, egészséges ételeket ad az iskolákban, így nem mellesleg a táplálkozás megfizethető lesz és hozzáférhető, és növelnie kell a diákok fizikai terhelését is.

Klinika Az egészségügyi emberek bevonása közvetlenül az iskolai életbe. Órák és előadások tartása a helyes táplálkozásról, a testmozgás fontosságáról, és megértetni a gyerekekkel ezek fontosságát. Egészségügyi pontok kialakítása, egészségügyi szakemberek, tanácsadók, dietetikusok, azaz olyan próféták akik felhívják a figyelmet a gyerekkori elhízás veszélyeire. Mindezt országos szinten, és nem pályázatokon elnyert látszat napi blöff akcióról van szó lehetőleg egy stábbal a hátunk mögött.

Mozgás  Junior Rangers néven már fut egy program az államokban, aminek a lényege, hogy az USA 50 nemzeti parkjába szervezetten szállítanak gyerekeket több napos kirándulások és táborozások keretében, melynek egy tovább fejlesztett változata a Let’s Move Outside. Szabadtéri programok szervezése és az egyébként is erős sport támogatás tovább gondolása, melyet a DHS (belügyminisztérium) kiemelten kezel, és segít a minél hatékonyabb szervezésben. Ha jól olvastam, a Junior Rangers valami cserkész buzgárkodás, aminek a lényege az, hogy egy diák minél több nemzeti parkot látogasson meg ahol kap egy pecsétet, és minden pecsét után az iskolája nagyobb támogatást kap hasonló utazásokra. Valami ismerd meg a hazád dolog lehet.

Hit és közösségek Nem igazán értettem ennek a lényegét, de valami olyasmi, hogy mivel a közösség tagjai hit alapon szerveződnek és vezetőik hatással vannak a hívő tömegekre, így nekik is kötelességük agitálni az egészséges ételek és az egészséges életmód váltás mellett. Jólét- tanulás-hit jelen esetben a szentháromság és az éhezést is felhozták, de ezt a részt egyszerűen képtelen voltam lefordítani. Tényleg nem értem, aki igen az írja már le nekem miről van szó. Itt a cikk.

Szakácsok Amerikája Az államok szerencsésebb területein, ahol a fehérek aránya még stabilan 70% fölött van még mindig, ( értsd keleti part és az északi területek ) ott az iskolák tápértékben és étkeztetésben már régen elérték azt a szintet amit a Let’s Move most el kíván érni az elmaradottabb térségekben is. ( déli államok, Dél Nyugati part és persze Közép Amerika legbetegebb térségei ). A fejlett régiókban magasan képzett szakácsok tevékenykednek immár évek óta, de most több ezer szakács tapasztalatára van szükség és Obama kérése, hogy ezek  szakácsok keljenek útra és adják át tudásukat a fejletlenebb területeken élő lakóknak és gyerekeiknek. Minden iskola amelyik csatlakozik a programhoz, kiutalnak nekik egy szakácsot aki ezután szorosan együtt működik a tanárokkal szülőkkel, és az iskolák életmód tanácsadóikkal (mert ilyen is van). Új technikákat tanítanak, friss recepteket mutatnak be, és radikálisan megváltoztatják az Á la carte ételek menüit, immár az új hozzávalókból egy új rendszerben. A program fontos eleme egy iskolák közötti verseny ahol is kiosztják az Amerika legegészségesebb iskolája címet, ami brutális támogatásokkal jár szóval ezt ott eléggé komolyan veszik.

És végül, az ötödik és egyben a program záró pontja, az úgynevezett Salad Bars to School pont, ami annyit jelent, hogy komplett saláta bárok kialakítására kiírt program az iskolákban. Egy 15.000.000 dolláros hitel keretről van szó, amit az iskolák hívhatnak le saláta bárok kiépítésére. A jelenlegi adatok szerint eddig 571 saláta bár nyílt országosan 346,503 gyereket elérve és kiszolgálva, mintegy 1,652,501 dollár értékben. Hát nem kapkodják el az biztos.

Az USA-ban 25 centet nem lehet elkölteni úgy, hogy azért ne lobbizna 76 féle csoport vagy érdekszervezet, és nem félek én attól, hogy ebbe a programba invesztált dollár milliárdokból ne folyna vissza bőven a demokrata és azon belül is az Obama alapítvány kasszájába egy jelentős összeg, de jelen esetben ez talán nem is lényeges. Sokkal inkább fontosabb legalábbis számomra, hogy a   program sikeres legyen és eredményes. Mert ha így lesz, akkor talán pár éven belül hozzánk is megérkezik majd ez a modell,  és ez a fajta egészséges életmódon alapuló jövő alapozás is. Nincsenek illúzióim ezen a téren,  mert amíg nálunk az egészségügyi reform kimerül 300 forintokban meg abban, hogy 100 törölközőt meg 3 új vérnyomás mérőt küldenek a Szent Jánosba, addig azért ez Euró pában, de főleg Amerikában azért egészen máshogy zajlik, és én most messze nem csak a pénzügyi forrásokra gondolok. Társadalmi összefogásra, ami nálunk teljeséggel elképzelhetetlen az ország mai állapotában. De mondhatnám akár Schobert Norbi kezdeményezését is az általános iskolák menzájának és büféjének rendbe tételére tett kísérletét, amit akkor a Pepsi a Coca Cola a Kellogys és a Nestlé derék csapata úgy ahogy van elkaszálta, mert még a végén 0,0001 %-al esett volna a profit ha a gyerekek az iskolában nem veszik meg azt a kurva csokit meg Sprite-ot a büfében. Na nem mintha az önkormányzatok nagy hajlandóságot mutattak volna az effajta reformok megvalósítására. Biztos nem csorgott volna vissza elég pénz a Nokias dobozokba, vagy éppen nem értek rá két áron alul eladott ingatlan között ezzel foglalkozni. Tökmindegy, mert a lényeg, hogy nem lett belőle semmi. De előbb utóbb a kormányzatnak is rá kéne jönnie, hogy a mostanában oly sokszor hangoztatott népesség politikának szerves része kéne hogy legyen a most felnövő generáció helyes és egészséges táplálása, ami az állam egyik elsődleges feladata kellene hogy legyen.

Egy nemzetnek véleményem szerint a legnagyobb kincse és jövője a most felnövő generációja. Őket kiengedni , olyan állapotokat teremteni az országban, hogy ne legyen más választásuk mint külföldön munkát vállalni, vagy éppen aki itt maradt azoknál nem letenni az egészséges táplálkozás alapjait  gyerekkorban, felelőtlenség a szülőktől, és hibás kormányzati politika. Tőlem egyik barátnőm megkérdezte, hogy ha nekem gyerekem lesz és egészségtelen szarokat fog enni akkor mit fogok csinálni …Először is nem engedem meg neki hogy ilyeneket egyen, másodszor meg ha meglátom baszom szájba rögtön, és teszem ezt az ő érdekében. Mert egyet kéne megjegyeznie minden szülőnek de azt nagyon. A gyerek a szülőt másolja mindenben. Életmódban, viselkedésben, stílusban és igen abban is hogy a szülök mit esznek és milyen keretek között. Én szigorú és a végletekig következetes apa leszek, aki tudatosan a legjobbat akarja majd adni a gyerekének, és tőlem sírhat fánkért, csokiért meg ki tudja még milyen szarokért, ha egyszer nem kapja meg majd abba hagyja. A szülőnek kötelessége ezt megtennie, hogy egészséges felnőtt ember válljon az utánunk jövő nemzedékből, és itt jön be a kormányzat hihetetlen felelőssége, hiszen otthonról kiengedve az iskolákban fog enni a gyerek és az már a hatalom felelőssége, hogy miket tesznek elé szervezett szinten, vagy éppen a büfében miket tud majd megvenni. Váltanunk kell minden szinten, mert még a végén azon kapjuk magunkat, hogy csak jelenünk van de jövőnk már nincsen, és nem maradt más csak a múlton keseregni abból meg szerintem már elég volt több száz évre előre, mert vert már minket eleget a magyarok Istene…

A cikk minden forrását elolvashatjátok eredetiben a www.letsmove.gov oldalon

 

Answer Questions


A bejegyzés trackback címe:

https://lifetilt.blog.hu/api/trackback/id/tr722860970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Add a Facebook-hoz
süti beállítások módosítása