LifeT!Lt

LifeT!lt

Az emberek gyengék, mert egy idő után beleszarnak az életbe. Már megvan a csaj már megvan a csávó, és akkor már lehet úgy kinézni mint egy rakás szar. Csajoknál ez duplán sőt triplán igaz. Úgy érzik elhanyagolhatják magukat. Hát tévedés kedveseim, ezek ágyazzák meg a fasza kis megcsalásokat meg szakításokat nem mellesleg a szexuális élet csökkenését. Be lehet tolni azt a tiramisut, de utána nem kell sírni 36 évesen kutyák között hogy hol rontottam el... bence@lifetilt.hu

Photobucket

Facebook

storekaki.jpg

Utolsó komment

MSG, a minket körülvevő méreg

hungry.jpgKedves LifeT!lt Olvasók!

Ismét szeretném közzétenni itt is egy cikkemet, amelyet még a saját blogomra írtam annak idején a legáltalánosabban elterjedt ízfokozóról, az MSG-ről. Remélem a hasznotokra válik az egészséges életmód kialakításáért tett kísérleteitek során!

"Az egyik Kedves Olvasóm ajánlott Nekem egy filmet, ami lényegében a fogyás és a fogyasztói társadalom összefüggéseiről szólt. Arról, hogy miért lehetséges, hogy a nőknek átlagosan egyharmada, a férfiaknak egynegyede fogyókúrán van, hogy a sikeresen lefogyott embereknek a 80%-a több zsírt szed fel két éven belül, mint amennyiről alapból indult.

Arról, hogy miket tesznek a gyártók az élelmiszerekbe azért, hogy a fogyasztókat függővé tegyék, és mindezek az anyagok miket művelnek a szervezetünkben.

Ez a film egyébként a "Hungry for Change". Sajnos egyelőre csak azoknak tudom ajánlani, akik perfektek angolból, mert se felirat (angol sem), se szinkron nincsen hozzá, 2012-ben jött ki. Zseniális darab, egyszerűen nincs rá jobb szó. A jövőben szeretném majd több gondolatát is kivesézni, mert bőven van mit... Az első dolog, amit úgy gondoltam, hogy nagyon fontos lenne minél több emberrel megosztani, az az "MSG" problémakör.

 MI IS AZ AZ MSG?

120px-Monosodium_glutamate.jpgMásnéven monosodium-glutamate avagy nátrium-glutamát. Ismerős? Lehetséges. Én kapásból 3 olyan tanárt tudok felvonultatni az életemből, akik valamikor figyelmeztettek bennünket arra, hogy ez az adalékanyag milyen iszonyúan veszélyes.

Tudjátok, hogy honnan lehet még ismerős? Elképesztően sok élelmiszerben megtalálható, és MSG alatt a rövidítés köznapi értelmében nem csupán ezt az egy vegyületet értjük - bár kétségtelenül ez a legelterjedtebb.

A nátrium-glutamát ízfokozó szer, a létező leghatékonyabb. Az élelmiszeripar tökéletes fegyvere arra, hogy az általuk előállított termékek finomak legyenek, és a szó legszorosabb értelmében függőséget okozzanak.

 

AZ ÖTÖDIK ÍZ: AZ UMAMI

A jó japán eredetű, jelentése "finom íz". CakeSniffing-420x420.jpgAz ötödik alapíz gyakorlatilag azt az ízhatást takarja, amitől egy adott élelmiszert egész egyszerűen mennyeinek érzünk. A nátrium-glutamát ezt az ízérzetet váltja ki mesterségesen, és ma már nyílt titok, hogy sok nagy cég "titkos receptje" is csak eddig tart - nem tovább.

Az agyban az ősi fajfenntartó ösztönök azonnal munkába lendülnek az MSG-vel való érintkezéskor: "ez a táplálék hasznos, ilyet még!" Az evolúció során ugyanis az ízérzékelés elsődleges szerepe az volt, hogy a segítségével az egyedek megállapítsák, mely tápanyagok hasznosak a számukra, és melyek nem - avagy kevésbé.

 

EGY KIS TÖRTÉNELEM...

Az emberi evolúció történetében nem volt hamburger, nem volt karamellás csoki és nem volt hagymás-tejfölös hullámchips. A cukor és a zsiradékok nehezen, sok energiabefektetéssel (pl. vadászat) megszerezhető, ritka tápanyagok voltak melyek ugyanakkor hatalmas túlélési potenciált hordoztak magukban. Az emberi faj ízérzékelése tehát úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy amikor ilyen anyagokra "bukkan", akkor minél többet akarjon az egyed elfogyasztani belőle a túlélés sikerességének biztosítása érdekében. 

Ezek az ízek azonnal ingerlik az agyunkat, amely jeleket küld felénk: még, még, még! A szervezetünk szeretne felkészülni a közelgő szűkös időszakokra, szeretne raktározni arra az esetre ha a hosszú tél miatt amúgy nem lenne elég élelem a fennmaradáshoz. A gond csak annyi, hogy a hosszú tél nekünk többé már nem jelent problémát. A régen nehezen hozzáférhető értékes tápanyagokból pedig tömegcikk lett.

Mi azonban nem változtunk. Az evolúció történetében pár ezer év semmit nem jelent, csupán egy szemvillanás. Tehát ide csöppentünk. Eredeti élőhelyünk és táplálékaink helyett körbevesz a mesterséges környezet, a mesterséges élelmiszerek mesterséges ízfokozókkal - mi pedig nyomorultak nem értjük, hogy mitől bolondulnak meg a műszereink...

evolution-of-food.jpg

 

MSG A TUDOMÁNYBAN

Számos állatkísérletet végeznek egereken. Kicsi egereken, nagy egereken, szürkén és fehéren. Normális alkatú és elhízott egereken. Itt a bibi, ugyanis kifejezetten elhízott egér alapvetően nem létezik... A tudománynak szüksége volt egy olyan standard eljárásra, amivel úgymond "kövér egereket lehet gyártani" a különböző kísérleteikhez. Ez az eljárás pediglen kérem szépen az MSG-vel történő táplálás.

msg-rat.jpgÉrzékelitek ezt? Nem arról van itt szó, hogy egereken vizsgálva azt találták, hogy az MSG ezt meg azt okozza. Nem. KONKRÉTAN ez a hivatalos eljárás akkor, ha elhízott egerekre van szükség!

További kísérletekkel bebizonyították, hogy az MSG-vel rendszeresen etetett állatok étvágya körülbelül 40%-al növekedik, valamint hogy az ilyen módon felszedett súlytöbblettől szinte lehetetlen megszabadítani őket - tekintet nélkül a diéta és testmozgás intenzitására. A fiatal kortól MSG-vel etetett egerek a későbbi életük során is végig előnyben részesítették az alacsony értékes tápanyag-tartalmú, ugyanakkor magas szénhidrát tartalmú tápokat. (Ez egészen úgy hangzik, mintha egy ember tinédzserről beszélnénk, hmm..?)

Ami érdekes még a történetben, hogy nem az MSG által okozott étvágy, és így az esetleges többlet tápanyag felvétel okozta az elhízást, hanem maga az MSG.

Nos.

Ezt etetik velünk az élelmiszeripari cégek, ezt teszik a fűszerekbe, a mirelit pizzába, a chipsbe, a melegszendvics krémbe, a csokolédába, minden gyorséttermi ételbe, tejtermékekbe, mindenbe mindenbe mindenbe! A közöny és a felelőtlenség elképesztő méreteket öltött...

 

MIÉRT?

fogyasztoi.pngMert ebben van a pénz - természetesen. Gondoljunk csak bele... Adott egy anyag, ami képes bármilyen ízt felfokozni úgy, hogy a fogyasztónak a "mennyeien finom" érzetet adja, növeli az általános étvágyat, további fogyasztásra késztet és még olcsó is. Minimális extra befektetéssel ily módon elképesztően megugrik a bevétel rövid időn belül, a függővé vált fogyasztók pedig életük végéig jó és hűséges vásárlóink lesznek. A hatás pedig ezen felül tovább hatványozható a megfelelő reklám megválasztásával: lényeg, hogy legyenek benne szép emberek, akik mosolyognak és éppen nagyon nagyon boldogok, tele barátokkal és boldog pillanatokkal. Blöe.

- Az MSG az ízérzékelésen keresztül becsapja az agyunkat, elhiteti velünk, hogy amit eszünk, az tápanyagokban és fehérjében gazdag. Emiatt még többek kívánunk belőle, és a későbbiekben újra fogyasztani szeretnénk az adott terméket.

- Az MSG inzulin termelésre készteti a hasnyálmirigyet, amely hormon elsődlegesen felelős a zsírraktározódás serkentéséért és az éhségérzet kialakulásáért. Sajnos nem elég csupán a glikémiás indexre figyelni, ugyanis a szénhidrátot egyáltalán nem tartalmazó, de MSG-vel ellátott ételek ugyancsak hatalmas inzulinszint ugrást képesek okozni! A cégek így máris elérték a céljukat: a nyomorult delikvens állandóan éhes marad és sóvárog a termékeik után.

- A szervezet az MSG többletet GABA vegyületté alakítja. A GABA függőség kialakulásához vezethet, mert nyugtató jellegű, az agyban a váliumhoz hasonló hatást produkál.

- Olcsó: az MSG-vel bőven ellátott ételek olcsók, mindenki számára könnyedén elérhetőek, gyakorlatilag az élelmiszerek tömegtermelési alapját képezik. Végtére is, miért lenne drága egy olyan termék, amelyben alig van értékes, drága előállítási költségű, valódi tápanyag (pl. zacskós "hús"leves)...? Ez duplán jó: a termelőnek csökkenti a termelési költséget, míg a vásárló elérhető áron hozzájuthat vágyai tárgyához.

 

MIT OKOZ MÉG AZ MSG?

SYMBOLE-CANCER-qu-est-ce-que-le-cancer.jpgA blogon a helye ennek a szernek, mert hatalmas mértékben hozzájárul a fékezhetetlen éhségérzet kialakulásához, az elhízáshoz, a nehéz fogyás kialakulásához, a szénhidrát függőséghez és mert szinte lehetetlen kikerülni. Sajnos tényleg az. Legközelebb amikor vásároltok, nézzetek csak körül, olvassatok el néhány összetevő listát! A tények elkeserítőek...

Azon felül tehát, hogy a blog fő célja - a testileg és lelkileg egészséges személy megszületése, stabil életmód kialakítása és fenntartható, egészséges étkezéssel elért fogyás kivitelezése - gyakorlatilag összeegyeztethetetlen az MSG elfogadásával, nem csak a hízással van itt a probléma.

Bizonyított, hogy a rákos megbetegedésekben szenvedők szervezetében többnyire kimutathatóan magasabb a glutamát szintje, ugyanakkor pedig számos tudományos publikáció született a glutamát-blokkoló kezeléseknek alávetett egyének jobb túlélési rátáját illetően. Egy kutatás rámutat a tényre, miszerint az azonos stádiumban lévő tüdőrákban szenvedők közül azok között volt a legmagasabb a túlélési arány, ahol a szervezet glutamát szintje a legkisebb volt.

 

GLUTAMINSAV ELNEVEZÉSEK

... avagy a kerülendő dolgok listája. Én őszintén azt gondolom, hogy amíg az embernek nincsen egy vasbeton fallal körülvett gazdasága, addig sajnos ezeket a dolgokat nem fogja tudni teljes mértékben kizárni az életéből. De azért meg kell próbálni...

>> Katt ide a listáért glutamat.pdf <<

 

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami

http://www.sciencemag.org/content/164/3880/719.short

http://msgtruth.org/obesity.htm

http://www.msgexposed.com/studies-show-msg-fed-mice-became-grossly-obese/

www.pnas.org/cgi/content/abstract/98/11/6372

www.pnas.org/cgi/content/full/98/11/5947

http://www.msgtruth.org/cancer.htm

http://online.wsj.com/article/SB119706514515417586.html?mod=weekend_leisure_banner_left

http://www.msgtruth.org/avoid.htm

http://www.whale.to/a/msg_and_cancer.html

http://www.msgtruth.org/whatisit.htm

 Dr. Kiss Péter: Perinatális kezelések hatása újszülött patkányok korai idegrendszeri fejlődésére (2008, PhD értekezés, PTE-ÁOK Anatómiai Intézet)

Reglődi Dóra: A PACAP neuroprotektív és általános citoprotektív hatásainak vizsgálata in vitro és in vivo modellekben (2009, MTA doktori értekezés, PTE-ÁOK Anatómiai Intézet)

John W. Olney: Brain Lesions, Obesity and Other Distrubances in Mice Treated with Monosodium Glutamate (Science 9 May 1969)"

shapeshifter@lifetilt.hu

Answer Questions


A bejegyzés trackback címe:

http://lifetilt.blog.hu/api/trackback/id/tr604885485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

DonMatteoo 2012.11.02. 14:20:59

Kár, hogy nem található hozzá magyar felirat, mert valóban nagyon jó film.

vimeo.com/43303601#

Viszont itt egy másik film. Ezt is James Colquhoun és Laurentine Ten Bosch rendezte, mint a Hungry for Change c. filmet. Szerintem hasonlóan érdekes. Ajánlanám mindenkinek, és ehhez elérhető magyar felirat is.

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.11.02. 14:22:29

Akit érdekel a téma, annak még érdekes lehet a Food Inc. is. De a Supersize Me is örök darab. Criscito köszönöm, én mindenképpen megnézem!

Cicoo 2012.11.02. 19:03:14

Egy picit azért hihetetlennek érzem, hogy csak portugál felirat van az említett filmhez.

A pdf-ben lévő "fűszerek" kifejezést lehetne kicsit pontosítani? Viszont ez alapján a tejet is száműzni kéne az étkezésből. :S

bigacsiga2 2012.11.02. 20:06:27

@Cicoo: A fűszerekhez tudok egy konkrét példát neked, pl. Kotányi fűszerek, de a többi márka is.
Általában, amik egyszemélyes fűszerek pl. babérlevél abban nincs, de amik keverékek abban van.

Nyáron gyros és grill fűszerkeveréket kerestem és egyedül a "Naturela Vegeta" család volt az, aminek az összetevőjében nem szerepelt a Na. Glut.

www.lacsiboltja.hu/uploadedimages/15941.jpg

Így néz ki a zacskó és van több fajta is.

bigacsiga2 2012.11.02. 20:10:00

@ShapeShifter_: Amit még a témában kidomboríthattál volna, Kína. Kínai vegeta, ill. a kínai kajás szindróma, hogy miért leszünk rosszul, ha kínai étterembe eszünk.
Ez talán azért is fontos, mert a kajaszállítósokon kívül a kínai büfék terjeszkedése és kínálata elég sokakat érint.

SlyZero 2012.11.02. 20:18:07

Akkor magyarán maga a cucc önmagában egyáltalán nem károsítja az egészséget, "csak" függőséget okoz?

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.11.02. 21:53:18

@SlyZero: Ne haragudj, de erre a kérdésedre be tudnám másolni a komplett cikket válasznak...

Cicoo 2012.11.03. 10:17:29

@bigacsiga2: Köszi. Reméltem is, hogy a fahéjdarabokat, szegfűszeget, stb. nem áztatják bele, de ki tudja. :S

@SlyZero: már az is elég lenne önmagában, de sajnos ennél szomorúbb a helyzet.

TomPlatz 2012.11.03. 10:24:36

most őszintén, mi szükség van az ilyen discovery bejegyzésekre? meg a másik is, a kalória számolgatós, másik vicc kategória. ez a sok láma, csillag messzi távolságban van azoktól az emberektől, akiknek grammra pontosan ki kell mérnie az ételt, de még ők sem szarakodnak olyanokkal, mint a kalória számolgatás, mert tudják, hogy nem abban rejlik a siker titka, esetükben a verseny titka.

rendszert kell vinni a kajálásba, és tisztán kell étkezni, ennyi a lényeg. azoknak, akik ezen blog szintjén mozognak, azoknak is ez bőven elég lenne. faszért kell ez a tudományos hókusz-pókusz.

hasznosabb lett volna kiollózni valahonnan a fehérjeháztartást mondjuk, abból legalább tanulni is tudnának.

miameissner 2012.11.03. 12:10:08

Ha az alacsony zsírtartalmú tejben lehetséges, hogy van, akkor mit javasolsz helyette? Szójatejet nem szeretem :P
Ebben az esetben mondjuk az a reggeli 2dl tej a kávéban lehet 2.8-as is és akkor máshonnan vonjam el a zsírt a glutamátmentesség érdekében?
Vagy menjek ki a piacra és vegyek sima kimérős tejet? (abban több a zsír ugye, de valószínűsíthető, hogy reggel a boci nem ad vele glutamátot is XD)

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.11.03. 13:31:32

@TomPlatz: Azert, mert Neked harom osszetett mondat mar discovery kategoria, meg nen kell masokrol is ezt feltetelezned. Ha szerinted az ide latogato emberek "lamak", akiknek nem kell semmit sem erteni csak egyenek zabot oszt' csokolom, ugy tudom Neked javasolni az ovisoknak szant kifestoket unalmas esteidre. Minek pazarlod az idodet ilyen kommentek megirasara?

Cicoo 2012.11.04. 21:29:23

@TomPlatz: Szerintem pedig igenis hiányoztak az ok-okozati összefüggéseket tartalmazó, informatívabb bejegyzések. Nem mindenki a kész sablon edzéstervekért és diétákért jár ide, léteznek olyanok is, akiknek elég egy kiindulási alap, iránymutatás ahhoz, hogy javítani tudjanak az életmódjukon. Ha probléma van, de tartós megoldást akarsz, nemcsak a tüneteket kell kezelni, hanem a kiváltó okot is.

futbol 2012.11.05. 20:56:38

Azt hiszem mar csak fennyel fogok taplalkozni...valaki kuldjon egy etrendet, mar komolyan nem vagom mit egyek es mar eleg ehes vgyok...

futbol 2012.11.05. 21:25:28

Akkor az osszes tapkieg is tele van ezekkel a glutamat glutamin glutakid cuccokkal...jjeeeee

futbol 2012.11.05. 21:26:25

Akkor az osszes tapkieg is tele van ezekkel a glutamat glutamin glutakid cuccokkal...jjeeeee

Seang Lee 2012.11.06. 13:30:48

Most megneztem hogy a csokis keksz amit epp kibontottam mit tartalmaz. nem tartalmazza ezt az MSG-t, megis finom :) most megnyugodtam hogy akkor erre minden gond nelkul raszokhatok :)

eperszuret 2012.11.15. 19:20:07

na-na-na-NA-NA-NA!!!!!
tesség guglizni és szépen szintetizálni egy kis valóságot.... a glutamin, mint olyan, természetes és fontos eleme az anyagcserének.
Emiatt nem kell túlpaázni a dolgot.
Viszont...Ezek a glutén/glutamát/glut-xxxxx cuccok az élelmiszereben egyrészt szintetikusak, ami azt jelenti, hogy CSAK HASONLÓAK szerkezetükre nézve a szervezetben előforduló fehérjékhez, így bekerülve az anyagcserébe nem ugyanazok a folyamatok, vagy eltérő eredménnyel zajlanak. A másik hogy ezek a mesterséges glutén származékok sokkal hatékonyabban ingerlik az ízérző receptorokat, mint a természetes (guglizd:glutmát/disznó/szarvasgomba) így nyilvánvaló az ipari élelmiszerek függőségokozása.
Az élelmiszerekben alapból van glutamát/glutén/ilyesmi, e ez nem rossz, mert termszetes fehérje. Az a gáz, amit hozzáadnak. No para. Tessék gondolkodni. És guglizni... UTFG!

bigacsiga2 2012.11.16. 16:10:12

@eperszuret:
szerintem te kevered a kettőt:

Ez az ízfokozó, a kínai só:
A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag.

A nátrium-glutamátot nagy mennyiségben, általában keményítőből, cukornádból, cukorrépából vagy melaszból, erjesztés útján állítják elő.

---
Ez okozza a glutén érzékenységet vagy cöliákiát, ami miatt nem tudnak egyes emberek pékárut és lisztféléket fogyasztani.

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki.

A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.

bigacsiga2 2012.11.16. 16:31:07

@eperszuret: továbbá az L-Glutamine, ami pedig benne van a legtöbb táplálékkiegészítőben vitaminban stb. az egy aminosav.

Természetes formában a glutamin megtalálható: marhahús, csirkehús, hal, tojás, tej, bab, káposzta, cékla, spenót, petrezselyem, búza.
Add a Facebook-hoz

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu