LifeT!Lt

LifeT!lt

Az emberek gyengék, mert egy idő után beleszarnak az életbe. Már megvan a csaj már megvan a csávó, és akkor már lehet úgy kinézni mint egy rakás szar. Csajoknál ez duplán sőt triplán igaz. Úgy érzik elhanyagolhatják magukat. Hát tévedés kedveseim, ezek ágyazzák meg a fasza kis megcsalásokat meg szakításokat nem mellesleg a szexuális élet csökkenését. Be lehet tolni azt a tiramisut, de utána nem kell sírni 36 évesen kutyák között hogy hol rontottam el... bence@lifetilt.hu

Photobucket

Facebook

storekaki.jpg

Utolsó komment

  • Balogh Zsolt: Kedves Bence! A cikked nagyon érdekes, összeszedett, azonban nem értek egyet. Kissé úgy tűnik, ho... (2018.06.15. 19:41) Wasabi A sushi tévedés
  • Christopher Haga: Sokan itt azt vélik hogy most Zyzz agyon ajnározásától van szó, pedig csak egy "riporter" tisztelg... (2016.12.23. 02:13) A Shreddedshian legenda
  • Letícia Mezriczky: Jó kis írás, de nem szavazok az LMP-re (2016.02.11. 11:30) Testalkat edzéstervek nőknek
  • phaszfej: @futbol: Nagyon jó ötlet! (2016.02.05. 06:00) Energiavámpírok
  • SadieThe Wise: www.scribd.com/doc/132235180/Kimelo-Edzes-Nagy-Tulsulyra#scribd Valaki árulja az egyik programot :) (2015.09.02. 16:58) Edzéstervek nőknek l.

A Magyar Narancs cikk

 

Fogyókúrás naplók az interneten - "Én ezt nem tanultam"

Lelkes amatőrök, autodidakta sportemberek és kismamák közül kerülnek ki korunk laikus fitneszsztárjai, köszönhetően a szebb külsőre áhítozó tömegeket összekapcsoló világhálónak. Mások megelégszenek azzal, ha saját akaratukat erősítik fogyókúrás naplóikkal, amelyekből többezernyi fut az interneten.

"Egyre gyakrabban mondják rám, hogy személyi edző vagy szakember, pedig ez a kifejezés pont annyira illik rám, mint a fogászokra vagy a pszichológusokra az orvos megszólítás. Nevetséges és megmosolyogtató.  Én egyszerűen csak leírom azt, amit tudok, olyan formában, amit mindenki megért. Direkt erősen fogalmazok, de ezek a beszólások kellenek ahhoz, hogy a tartalom kiverje a biztosítékot, és sokan odafigyeljenek rá" - mondja Benedek Bence, aki január óta írja LifeT!lt névre keresztelt blogját diétáról, mozgásról és általában az életmódváltás előnyeiről. Nincs dietetikai vagy sporttal kapcsolatos végzettsége, főállásban egy telekommunikációs cég alkalmazottja, online naplóját pedig eredetileg azért kezdte írni, hátha így végig tudja csinálni a korábban többször félbehagyott edzésprogramját. Olvasói így először annak lehettek tanúi, amint saját maga lead közel 15 kilót, majd jött a folytatás: elkezdte a sikerén felbuzduló jelentkezőkből kiválasztott embereket is formába hozni. Először egy kinézetével felettébb elégedetlen fiatal nő kapott a virtuális közönség szeme láttára új külsőt, majd egy erősen hízásnak indult férfiról faragott le 20 kilót...

- eközben a blog látogatóinak száma 70-80-ról több ezerre nőtt. "Ez a jövő: fogyás interaktívan, az internetes közösségi média teljes bevonásával. Végigvezetem a 8-10 hetes programokat, élménybeszámolókkal és fotókkal illusztrálva, mert így pontosan követhető az egész folyamat. Bárki könnyen azonosulhat a szereplővel, ezért mások is el fogják kezdeni, mondván, ha a csaj a szomszédból meg tudta csinálni, akkor nekik is menni fog - állítja Bence, akinek azóta privát kliensei is szép számmal akadnak. - A LifeT!lt érdekektől mentesen nevel egészséges életre. Egy eszköz, amivel meg tudom mutatni, hogy nem kellenek a csodaszerek, csak te kellesz hozzá és az elhatározásod" - magyarázza a blogger, aki nem tagadta, hogy naplója a másoknak nyújtott segítségen kívül arra is jó, hogy kiélje exhibicionizmusát. Több szponzornak ajánlkozó vállalat mellett egy médiacég is megtalálta, így július végén elindult az interneten egy új műsor, amelynek főszereplőjeként egy izmosabb testre vágyó jelöltet mentorál. Állítja, hogy ilyen formátum nálunk korábban még nem volt, hiszen - kilépve az internet keretei közül - nyilvános, előre meghirdetett edzéseket is tartanak, hogy többé már ne csak a számítógép előtt ülve, hanem a valóságban is velük tarthasson a közönség.

"A népszerű életmódblogok írói az olvasókból kialakult virtuális csoportban úgynevezett modellszeméllyé válnak, ez egy tipikus szociálpszichológiai jelenség - mondja Török Imre András klinikai szakpszichológus, aki szerint a személyes példának óriási ereje van, ráadásul sokkal jobban szeretünk egy "közülünk való" emberre felnézni, mint egy elismert szaktekintélyre. "Utóbbira sokan hajlamosak rámondani, hogy 'neki könnyű' így kinézni vagy lefogyni, ráadásul a háttérben mindig ott van a feltételezés, hogy esetleg csak a pénz motiválja, hiszen ő ebből él" - teszi hozzá. Ha a blogger az online naplójában még privát dolgaiba is beavat, akkor őt viszont automatikusan személyes ismerősünknek érezzük. "Viszont fennáll a veszély, hogy az úgynevezett viszonyítási személlyé váló bloggert túlságosan magával ragadja ez a tevékenység. Az eredetileg másodlagos motiváció, hogy megörökítse a vele történteket, elsődlegessé válik, és már ebben éli ki magát, ettől vár sikert" - magyarázza a szakpszichológus, aki szerint önmagában az, hogy valaki több száz vagy akár több ezer embert ér el, narcisztikus torzulásokat okozhat a személyiségében, és átalakíthatja az énképét.

"Ez egy óriási iparág, ezért sokan megpróbálnak a közelébe jutni - jelenti ki Katus Attila aerobic-szakedző és életmód-tanácsadó. - A fitnesz-wellness manapság kicsit olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, mindenki hozzászól.

Lehet, hogy az átlagosnál többet tud erről, aki utánaolvas, és erről ír blogot, de ez a tudás a legtöbbször nem lehet elég mély" - állítja a hatszoros aerobik-világbajnok, majd hozzáteszi: "Azért a sportmúlt sem árt, hiszen aki soha nem csinálta, kevéssé lehet alkalmas arra, hogy másoknak tanácsot adjon. Ez egy interdiszciplináris tudás, az anatómiától kezdve a pszichológián át a táplálkozástudományig sok mindenhez érteni kell, ehhez meg nem árt többéves, akár évtizedes gyakorlati tapasztalat, hogy mindez összeálljon." Katus szerint egy neten olvasott edzésterv másolása veszélyes is lehet. "Ha nem sikerül lefogyni, a szakembernek vélt személy életmódprogramjának kudarca demotiválhat, visszavethet" - mondja az aerobik-szakedző.

 

A szakemberek bevonásával zajló, korszerű táplálkozástani elvekre épített diétában hisz dr. Pados Gyula főorvos, a Szent Imre Kórház lipidológiai profiljának szaktanácsadó főorvosa is. Az interneten laikusok által közzétett módszereket nem szerette volna minősíteni, de mint megjegyezte, fogyást úgyis csak a kalóriabevitel csökkentése eredményezhet. "Szerintem az elhízás kezelésének négy pillére van: a diéta, az életmód-változtatás, a mozgás és a gyógyszeres kezelés. Legfeljebb azon lehet vitatkozni, hogy ezen belül milyen legyen a tápanyag-összetétel, hiszen húsz évig szorgalmazták a zsírszegény diétát, mára pedig vizsgálatok igazolták, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátokban szegény, fehérje- és rostdús diéta jobb" - mondja. A főorvos szerint a manapság felkapott, interneten is terjedő csodadiétákkal legtöbbször csak átmenetileg lehet fogyni. "A legjobb eredményekre orvosi, dietetikusi segítséggel számíthatunk, mivel étvágycsökkentő gyógyszer hiányában fél éven túl nehéz tartani a diétát" - mondja Pados.

 

Ugyanakkor a netes fogyinaplók is lehetnek - pszichés - mankók a fogyás során - akár írjuk, akár másokét követjük. "Akaraterőt növelő tényező, ha a web nyilvánossága előtt diétázunk, hiszen ha nem sikerül, akkor egy közösség előtt következik be a megszégyenülés" - magyarázza Török Imre András, aki szerint az ilyen jellegű támogatás azért is fontos, mert az egyre nagyobb méreteket öltő elhízásban is alapvetően pszichológiai okok játszanak szerepet. "Tudományosan igazolt tömegjelenség, hogy mára az evés pótkielégüléssé vált, rég nem a létfenntartás, hanem a stresszoldás, illetve az örömszerzés a funkciója" - mondja. Az online nézőközönségnek pedig a szociálpszichológiában társas serkentésnek nevezett hatása van. "Olyan, mintha lenne egy állandó szurkolótáborunk. Ha pedig negatív visszajelzések jönnek, ezek is ösztönözhetnek arra, hogy majd én megmutatom" - teszi hozzá az online felhasználók viselkedésmintáit kutató szakpszichológus.  A fogyinaplók egyre növekvő számából kiindulva sokan számítanak a virtuális serkentésre. A többségében nők által látogatott hoxa.hu portálon összesen 13 ezren jegyzik le a velük történteket, ezen belül a - "babás", illetve a "világ dolgairól írt" - memoárok mellett jelenleg több mint 3000, kifejezetten diétás napló fut. A naponta több mint 80 ezer egyedi látogatóval rendelkező közösségi portálon működik egy "mérlegelő" szolgáltatás: grafikonon is követni lehet, kinek hogyan alakul a testsúlya. "A csoport kialakulásának van varázsa, annak, hogy mások is hozzászólnak a bejegyzésekhez, és végig tanúi az átalakulásnak" - mondja Farkasné T. Gyöngyi, a portál alapítója. Jó esetben ugyanis sokan hamarabb feladják, van, aki már 4-5 bejegyzés után, más pár hónap elteltével hagy fel a naplóírással.

 

Ezen a portálon kezdte írni, majd saját blogon folytatta alakváltásának történetét Zólyomi-Zsirkai Noémi, aki több mint egy éven keresztül tudósított arról, hogyan adott le szülése után 38 kilót. Minden egyes nap pontosan rögzítette, miből mennyit evett, ez hány kalória, milyen gyakorlatokat végzett. "Nemcsak étrendeket írtam, hanem új recepteket is kikísérleteztem. Szívesen csinálom, mert óriási sikerélmény, mikor jönnek a visszajelzések, hogy mások engem olvasva fogytak le 5-10 vagy akár 30 kilogrammot" - mondja az eredetileg 98 kilóról induló kismama. "Mindenkinek elmondtam, hogy csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani, mert én ezt soha nem tanultam." Életmódblogját - amely jelenleg a második gyerek érkezése miatt szünetel - naponta közel kétezren olvasták rendszeresen, és reméli, hogy a látogatók száma tovább fog emelkedni, mikor szülés után "újra csúcsformába lendül". Azóta saját fogyókúraversenyt is szervezett, amire közel 120-an jelentkeztek. A gyesen lévő kismama-bloggerre a média is felfigyelt: több magazinban szerepelt fogyástörténetével, látványos előtte-utána fotóival, egy tévécsatorna több műsort készített róla, nemrég egy szakmai nyílt napra már előadóként invitálták. Azért a nyilvánosság várható hátulütőit is megtapasztalta. "Kaptam hideget, meleget. Sokan azzal vádoltak, hogy én magam kerestem meg a médiát, pedig egyszerűen rám találtak. De már a szereplések előtt, a blogolás miatt is bántottak. Azzal, hogy kitárulkozom a világnak, el kell fogadnom, hogy nem szerethet mindenki. Csak ez néha nehéz, főleg, mikor nem engem, hanem a családomat, még a gyerekemet is támadják" - mondja Zólyomi-Zsirkai Noémi.

"Blogot indítani manapság nagyon könnyű, de kitűnni, a kritikus tömeg figyelmét megragadni csak igazán jó tartalommal lehet. Ebből pedig továbbra is kevés van, többen akarnak fogyni, mint ahányan jól tudnak erről írni" - állítja Csótó Mihály, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) vezető kutatója, aki maga is évek óta vezeti futóblogját. "A fitnesz eredendően népszerű téma, azokat is vonzza, akik csak szórakozásból olvasgatnak. Nincs recept, hogy mitől lesz népszerű egy ilyen oldal, de az őszinteség nagyon meg tudja ragadni az embereket" - magyarázza a kutató, aki szerint ugyanakkor nem árt az óvatosság. "Fontos, hogy a netes tájékozódás közben legyen forráskritikánk, ne higgyünk el mindent, hanem tudjuk értékelni, akár máshonnan is ellenőrizni az információkat. Mint mondja, derült már ki - a blogja alapján csak a szíriai felkelés ikonjaként emlegetett - fiatal leszbikus muszlim nőről, hogy valójában egy negyvenes fehér amerikai férfi, aki egy egyetemi kollégiumi szobából posztolta forradalmi bejegyzéseit." Márpedig a diétás blogoknak is a hitelesség a lényegük, amit nem egyszerű megőrizni, ha valamelyik előszeretettel kattintott oldalon megjelennek a hirdetők. "Amint belép az üzlet, az olvasók elbizonytalanodhatnak, hogy a blogger vajon továbbra is segíteni, motiválni akar-e, vagy inkább már pénzt keresni."

Gergely Zsófia 

Nem fűznék hozzá semmit. Egyszer majd leírom a véleményemet erről a cikkről mert úgyis kiakartam próbálni milyen érzés részegen bejegyzést írni. 

 

Answer Questions


A bejegyzés trackback címe:

https://lifetilt.blog.hu/api/trackback/id/tr363216969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.13. 01:14:02

Katus milyen kis féltékenyen reagált :)))
Petrát" nem irigylem, jól kitettétek :I
na megyek futni..

Frucsasz 2011.09.13. 06:42:52

Hát igen. A write-only üzemmód nem csak a kommentelők közt létezik... ha azok, akik nyilatkoztak erről a blogról, előbb el is olvasták volna legalább a szakmájukba vágó posztokat, akkor nem írtak volna ennyi hülyeséget... A másik feléből meg a féltékenység beszélt. :)

És ismét bizonyságot nyert, hogy az orvosok mindenképp gyógyszerrel akarnak tömni. Én úgy látom, hogy az itteni lányok nagy része 3-10-15 kilót adna le (nagy része, nem mind, mielőtt még ezzel adnék támadási felületet). Nehogy már ekkora tömegvesztéshez étvágycsökkentő gyógyszeres kezelés kelljen...

holland2011 2011.09.13. 09:52:16

pfff... who the fuck is... Katus Attila :\

Koletta06 2011.09.13. 09:58:21

"A legjobb eredményekre orvosi, dietetikusi segítséggel számíthatunk, mivel étvágycsökkentő gyógyszer hiányában fél éven túl nehéz tartani a diétát"

Hát miértnem megy el az ilyen az annnnnnnyába????

8 kilót fogytam nyár elején köszönhetően a TomiBencének. Nyáron megettem azt a kurva lángost, fagyit.... is, és még mindig tartom...érdekes nem?

"...fél éven túl..." aha értem, akkor 2 hónap és megint felpattan az a 8 kilesz...micsoda szerencse h jövő héten kezdődik az újabb tortúrám ;) futi-futi

holland2011 2011.09.13. 10:02:49

Nem nagyon értem, hogy egy pszichológus nyakába minek fonendoszkóp? :O :)

Tomisz 2011.09.13. 10:58:28

Gyógyszer azoknak kell akik nem váltanak életmódot ezért a jojóeffektus befigyelne ha nem szednék. A gyomorgyűrű dettó. :)
Van létjogosultsága, csak az általános helyett az érintettek körét is írni kellett volna.

Az a baj egy ilyen rövid pár oldalas cikkben nem lehet kifejteni a témát eléggé, így marad a sommás féligazságokon alapuló megállapítások gyűjteménye.

Kb lehetnek idézni őket újra hogy "Fontos, hogy a netes [és nem csak netes, hanem bármilyen! :)] tájékozódás közben legyen forráskritikánk, ne higgyünk el mindent, hanem tudjuk értékelni, akár máshonnan is ellenőrizni az információkat."

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.13. 10:59:33

@holland2011: mert a képen dr. Pados Gyula van, Bence"/ narancs-cikkíró rossz helyre illesztette (:

Tomisz 2011.09.13. 11:04:04

Ettől függetlenül valóban a mai magyar alulfizetett és túlterhelt orvoslás a lehető legegyszerűnn, leggyorsabb legkevesebb törődést, figyelmet és ráfordítást igénylő módon dolgozik.
Ezért a sok gyógyszer, leszarom tabletta és lekezelés...
Ami egy katasztrófa, erről is sok blog és írás van, de senki nem tesz semmit a javításért. Sőt! :)

Ha pénzed van és magánorvoshoz mehetsz akkor van esélyed nem megdögleni idő előtt.
No de ezis messzire vezet sajnos és nagyon off... :)

VianneRocher 2011.09.13. 12:36:45

Nem szeretnék leminősíteni senkit, de én megjártam Pados doktor lipidambulanciáját (is). Egy hét az amit ott töltesz, azalatt 500 kalóriás diétán vagy (cukorbetegek, stb... kivétel). Utána adnak egy papírt hogy milyen kajákat ajánlanak, mennyi százalékban tartalmazzon zsírt-fehérjét-szénhidrátot és ennyi, oldd meg egyedül. Nekem sokkal nagyobb segítség, hogy van egy kész étrend, edzésterv, tudom miből mennyit lehet, előre tudok vásárolni, tervezni, ilyesmik. És raádásul akikkel egy szobában voltam azok már többedszer mentek Pados dokihoz, tehát nem volt meg az életmódváltás, az "átnevelés". Később pedig nem ellenőrzi senki, hogy hogy haladsz, nem tudod elérni őket ha segítség kell, mert leterheltek és nem érzed azt, hogy foglalkoznának veled.

thatsme 2011.09.13. 13:17:42

@Frucsasz: nem, de az orvos nem is róluk beszélt. Orvosi értelemben szerintem nemhogy a 3, de még a 10 kiló sem számít problémának. Aki hozzájuk kerül, az már annyira elhízott, hogy nem esztétikai meg elvi célt szolgál a fogyása, hanem konkrétan az élete múlik rajta. És ha valakinek még ekkor sem jön meg az esze, és tovább tömné a fejét csokival, akkor kell az a bizonyos étvágycsökkentő. Hogy egyszerűen ne bírja megenni. És azért, mert neki már nincs választása, hogy lefogyok, mert "szar az életem és meguntam a hájam" vagy nem fogyok, mert magasról teszek rá. Lefogy - életben marad, nem fogy le - infarktusban/szélütésben/stb meghal.

Frucsasz 2011.09.13. 13:58:11

@thatsme: igen, valószínűleg. De ahogy írtam, a ez a blog meg pont nem az életveszélyesen túlsúlyosakról szól elsősorban. A törzsközönség sztem átlag 10 kg túlsúllyal rendelkezik...
Ezért bosszankodtam azon, hogy olyanokat kérdezett meg a cikk írója, akik nem olvasták a blogot. Ha olvasták volna, akkor nem beszélnének zöldségeket, és nem kevernék ide az igazán súlyos eseteket. És nem vennék egy kalap alá a "ne egyél semmit tíz napig és le fogsz fogyni/csak almán élj" típusú diétákat az itt leírt programmal...

"A szakemberek bevonásával zajló, korszerű táplálkozástani elvekre épített diétában hisz dr. Pados Gyula főorvos, a Szent Imre Kórház lipidológiai profiljának szaktanácsadó főorvosa is. Az interneten laikusok által közzétett módszereket nem szerette volna minősíteni, de mint megjegyezte, fogyást úgyis csak a kalóriabevitel csökkentése eredményezhet. "
Bakker, ha elolvasta volna a blog releváns posztjait, látná, hogy itt pont erről prédikál Bence is, aki Tamás... életmódváltásról, mozgásról, kevesebb kalóriáról, egészséges étrendről.

Schrödinger'sCat 2011.09.13. 14:05:51

Ezek az orvosok kicsit nem ebben a világban élnek. Mintha mindegyik a szélsőségekben gondolkodna csak, azokon kívül eső átlagembereknek meg a problémája egyrészt nem létezik (szarnak rád, ha még beférsz az ajtón vagy egyáltalán élsz), másrészt meg ha van is problémájuk és megoldás rá (pl. ez a blog, vagy bármilyen edzésforma, ami követi a kevesebb kalóriabevitel, mint felhasználás elvét, és képekkel illusztrált a hatás) az nem az igazi, mert nem orvos csinálja. Mondjuk a lerohadt lábamat sem bíznám rájuk, ha tehetném. Örülök is őszintén, hogy komolyabb bajom nincs, meg sajnálom azokat, akik valamilyen betegség miatt állandó orvosi felügyeletre szorulnak, ki vannak nekik szolgáltatva, mert normálisat találni művészet. Legyen az fogorvos, szülész, bőrgyógyász, endokrinológus, bármi. Ez a doktorbácsi kicsit sem szimpatikus. Lehet, hogy létezik olyan rendellenesség, amikor az étvágy tényleg nagyon erős, de akkor ott sem a túlsúly leküzdésére van konkrétan a gyógyszer, hanem magának az étkezési zavar hatásának a leküzdésére, ami a farkasétvágy. De azt be nem látom, hogy ha valaki csak simán sokat/rosszul evett/eszik, és így hízik el, annak miért kell gyógyszer. Akkor nincs értelme, ha már túl nagy a felesleg (mert gyomorgyűrű már akkor ésszerűbb), ha meg kisebb, akkor meg még megoldható az anélküli fogyás. Vagy majd valaki kijavít, aki tudja, milyen esetekben alkalmaznak gyógyszereket, mert nekem ez most valahogy kiverte a biztosítékot.

Schrödinger'sCat 2011.09.13. 14:07:08

*mármint több kal.felhasználás, mint bevitel.

thatsme 2011.09.13. 14:09:23

@Frucsasz: én úgy értelmeztem, hogy a cikk több ilyen életmódváltó-blogot mutat be (ezt, hoxa, a fogyozó kismama), az orvos pedig nem konkrétan a Lifetiltre mondta ezeket, hanem az ilyen femina típusú egyél paradicsomot és dobj le 10 kilót 3 óra alatt agyfaszokat. De lehet, hogy nem ezt mondta, csak nekem jött le ez :)

Silvane 2011.09.13. 14:23:23

Szerintem Pados doktor észrevétele alapvetően helyes volt, itt is mindenki háborog (és jogosan) a csodadiétákon :) Nem hiszem, hogy a blogot ismerte volna, nem ez jön le a szövegből, hiszen ez a blog amúgy sem az általa kezeltek többségének íródik (idősebb, 100-150-200 kg feletti, komoly edzésre már nem képes szív- és cukorbeteg emberek).

Mindent a helyén kell kezelni, nem pedig nekitámadni egy ilyen cikk alapján akár az orvosoknak, akár a bloggereknek: más a célközönség, és a maga helyén mindkettőnek komoly létjogosultsága van.

Abban Schrödinger'sCat-nek viszont igaza van, hogy valamiféle segítség jó lenne már azelőtt is, hogy elérné valaki a 35 feletti BMI-t, de ez a mi felelősségünk is: amíg tudni kell, tudjunk változtatni magunkon, és erre ez a blog - még ha nem is minden szavát fogadom - nagyon jó eszköz.

rubik_kocka 2011.09.13. 15:10:44

Elég sokan támadó üzemmódba mentek át a kommentelők közül, pedig szerintem most érkezett el az a pont, ahol Bencének érdemes lenne elgondolkozni azon, hogyan és merre tovább. Elindult ez a blog valamiféle naplóként, amit a ribancjáratos cikk véletlenül vagy sem, de megváltoztatott. Véleményem szerint azt leszögezhetjük, hogy alapjában véve ez a program szakmailag nem sok, és remélem ezen senki sem sértődik meg, mert elég sok fajta diéta megtalálható a neten, sokuk inkább ártalmas (káposztaleves, csoki, elválasztó, léböjt, norbi, ...). Gyakorlatilag alacsony szénhidrát és zsírbevitel mellett intenzív mozgás, azonban a hosszú távú sikerében nem vagyok biztos. (Esszenciális zsírok, vitaminok, ásványi anyagok hangsúlyozásának teljes hiánya, ha valaki nem tudja elkerülni a csaló étkezést, akkor az mikor történjen, heti fél kiló fogyás optimális, vagy Danit nem lett volna szabad futtatni, ilyen jelentős súlytöbbletnél semmiképpen, ráadásul intenzív súlyzós edzést kellett volna kezdeni, mert a gyors fogyástól a megrepedt és/vagy megnyúlt bőrt utólag már nagyon nehéz műtét nélkül helyrehozni.) Én úgy látom, hogy Bence azzal próbált az n+1 fogyiblogból kitörni, hogy az átlagnál jóval keményebben adta közre a véleményét (ezt sokan csinálják), valamint ráment bulvárosan a szexvonalra, ami kétség kívül logikus húzás volt, hiszen az terembe járók 80%-a azért vált, mert nem elégedett a társasági/szexuális életével. Véleményem szerint ha Bence inkább azt választja, hogy minél több emberhez jusson el a blog, kvázi rálép a celebbé válás útjára, akkor idővel vége lesz a tiltnek, mert a tömegnek könnyen emészthető, készen kapott dolog kell. Norbi és Szandi sem állt neki magyarázni az alapvető dolgokat sem, hanem felajánlotta, hogy itt van, vedd meg, nyeld le, és majd jó lesz. Bence kapott egy óriási esélyt azzal, hogy Tozóval (és ezáltal B. Gabival is) állt össze, valószínűleg az ország legjobb szakemberei a témában, mind elméleti mind gyakorlati szempontból. Ha Bencét tényleg érdekli a dolog, akkor éjjel-nappal a seggében lesz, és annyi tudást szív fel, amennyit csak tud, majd ebből a tudásból fejleszti tovább a programot, hogy idővel a diétája valóban kiváló legyen, azonban ezen az úton sosem lesz fitneszceleb.

Schrödinger'sCat 2011.09.13. 16:06:16

@rubik_kocka: első ember, akivel teljesen egyetértek.

Sziporka 2011.09.13. 16:22:33

@Frucsasz: Szerintem ez a cikk nem erről a blogról szólt, és nem erre reagáltak az orvosok, hanem általánosságban a fitness blogok jelenségére..és sajnos elég sok olyan blog van, ahol hülyeségeket írnak,és mégis követik az olvasók...

Sziporka 2011.09.13. 16:23:09

@thatsme: Jah, ezt nem olvastam, ugyanarról beszéltünk:) Bocsi.

NDG 2011.09.13. 20:15:57

@Sziporka: Last bit, you've got it right, babe

NDG 2011.09.13. 20:18:06

@rubik_kocka: Ne beszèlj baromsàgokat, mert mindjàrt kiraknak a blogról

NDG 2011.09.13. 21:21:07

@rubik_kocka: néhány helyen szidod a főnököt, azt nem szereti :)

rubik_kocka 2011.09.13. 22:08:41

@NDG: hát ebből még nem következik, hogy baromság. :) komolyra fordítva, szerintem nem szidtam, inkább arról szólt a vélemény, hogyan lehetne továbblépni. Schrödinger'sCat vette, szerintem ő is. :)

eperszuret 2011.09.13. 22:09:15

Tavasszal (márc eleje) egy karácsony _előtti_ vérkép koleszterinszintje miatt az orvos áthúzott a dietetikushoz, hogy most azonnal és itt meghallgatom amit majd mond... jaja, a végén adott egy marék A4es lapot, tele táblázatokkal, átlapoztam ott kutyafuttában, tápérték és kalóriaadatok, grammok... mondtam is a nőnek, hogy kedveske olyat adjon ami alapján maga is végig tudna csinálni egy diétát, étrend, összerakott kaja, é-r-t-i??? Na az a halom papír még most is úgy van valahol a sarokban. És persze mehetnék munaidőben konzultálni "kontrollra" havonta háhá! Ennyit az orvosokról tényleg...
Elkezdtem a nyúlkaja témát... hát...
Aztán utamba került valahogy a ribancjáratos cikk. Bejött a stílus. Nagyonis :D:D
Visszaolvastam a cikkeket. Nos, azóta -10 kiló, majdnem kizálólag csak diétával. Kardio hébehóba volt nyáron azért, de ennyi. És most hogy visszatértem a 70-es évekbe lehet kondizni is elmegyek.
Kösz Bence!

NDG 2011.09.13. 22:20:20

@rubik_kocka: dehogynem baromság. csak az a jó és csak az működik, amit a főnök mond. kérdezd meg a Danit. ja, eltűnt. különben a Tozo nem jó példa, ugyanis amit csinál, az nem sport.

rubik_kocka 2011.09.13. 22:55:36

@NDG: az szerintem mellékes, hogy kinek mi a sport, és hogy kinek mi tetszik. Nem is akar itt senki a következő Tozó lenni, ellenben ma ő az egyik mestere annak, amit mindenki szeretne: zsírégetés és izomfejlesztés; és ha már együtt dolgoznak, remélem megtanul Bence tőle egy csomó mindent. Ezzel a tudással aztán ő is emelheti a blog nívóját, és akik követik, azok képesek lesznek könnyedén elérni azt, amit csak szeretnének.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 01:13:56

@rubik_kocka: hú sokmindenre reagálnék most, de leredukáltam kettőre :P
1. megrepedt (amiből fogysz az nem reped meg) és vagy kinyúlt bőr?? jaj.. ne már, a bőr teljesen képes regenerálódni, persze, amikor hirtelen kifogy alóla a zsír, meglöttyed, de fél-másfél év alatt teljesen regenerálódik. Tudod mi az ami marad? A striák, amik a túl gyors hízástól jöttek elő (na az tleg bőrrepedés), fogyásnál ez nem így megy, nehogy már az tartson vissza valakit, a fogyástól, hogy jaj kinyúlik a bőröm...
minél tovább marad egy duci duci annál több a rizikófaktor...
2. Nem tudom védtem-e már ezt a blogot, de szerintem most pont hogy a jó irányba megy...
ez egy követhető rendszer, általános egészséggel megáldott emberekbnek, egy séma ami alapján mindenki kialakíthatja a saját, működő módszerét....
Persze lehetnek tévedések, de "csak az nem hibázik aki nem csinál semmit" közhellyel élve, az ebben a legjobb, hogy maga a blogger is keresi az utakat, kipróbálja és leírja a tapasztalatait..ettől élő, valódi.. hiteles.
nekem lbbis az :)
most (:

rubik_kocka 2011.09.14. 02:07:38

@zerolime: 1.) sajnos közvetlen, de szerencsére nem saját tapasztalat, hogy 20+ kg-os fogyáskor berepedezett az illető bőre, azóta sem múlt el, és nem is fog, valamint meg is nyúlt, és cseppet sem javult. Ez tapasztalat. Ilyen esetben pont nem szabad minél gyorsabban fogyni, mert visszavonhatatlan következményekkel járhat, és amúgy is minek rohanni, ha életmódváltás volt, a hátralévő 50 évben fog menni a program, nem? A másik dolog, hogy bizonyos túlsúly felett tilos futni, ha kímélni szeretnéd a páciensed szívét (és némileg az ízületeit). Arról már nem is beszélnék, hogy a gyors séta lövi be a legtöbb embernél a 130-140-es pulzust, ahol a zsírégetés a leghatékonyabb. Szerintem amúgy félreértettél, nem kifogás akart lenni, felőlem mindenki úgy túlsúlyos vagy sovány, ahogy szeretne, kifogást a diéta ellen viszont nem ismerek.

2.) Nem is kell védeni a blogot, nem támadta senki, te vagy a második, aki ezzel jön, de őszintén nem értem, hogy miért. Tedd meg nekem légy szíves, hogy még egyszer elolvasod, amit írtam. Egy puszta vélemény volt arról, hogy ebben az iparágban kétféle út van: ha a kattintásszám a fontos, akkor jöhet minden nap valami bulvár, és teljesen felesleges a témát mélyebben feszegetni. Őszintén szólva én ezt sajnálnám (bár semmi közöm hozzá), mert megint ugyanaz történne, ami olyan sok dologgal otthon: egy jó lehetőség megy a kukába úgy, hogy sokkal több van benne, hiszen jelenleg mellette van a szakma krémje. Hát ennyi.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 02:49:15

@rubik_kocka: 1. ha személyes tapasztalás, akkor persze elhiszem (nem hallottam még ilyenről), azért a véresszáj,mert nekem is közvetlen (szerencsére nem saját)tapasztalat: az illető bizony 2 év alatt 100!! kg-ot fogyott, és az ő teste alapján voltam bátor: szinte hétről hétre löttyedt- feszesedett a bőre, ok fiatal, de gyönyörűen helyrejött, senki nem mondaná meg, milyen volt pár éve..., + másik ismerős, de róla korábban írtam, ő plasztikáztatott is, feleslegesen, mint utóbb kiderült...
úgy tűnik, mindketten gazdagodtunk informáciJóval (:

2. :)

rubik_kocka 2011.09.14. 03:01:00

@zerolime: hát megemelem a kalapom a 100 kiló előtt, ilyenről még nem hallottam. 2 éven át heti 1 kiló mínusz. Már-már a hiszem is - meg nem is kategória. :) Szép munka. Egyébként engem is meglepett, hogy fogyástól lehet repedni, de végignéztem, muszáj elhinnem. :)

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 03:18:29

nekem is közeli barátom a kicsikévé lett :))
am nem volt egyszerű neki, pl 200 m-től már meghalás, cipőfűző bekötés lehetetlen egyedül (egy 20! évesnek), és moziszékbe leülés problémás... idáig kellett eljutni h tegyen magáért, és először tudod mit mozgott? ide oda lépegetett zenére, mára nagyon kemény edzéseket végez, meg is van az eredménye és becsülöm a kitartását és az akaratát.
am nem így egyenletesen ment le, az első időkben nagyon megindult ,havi 10-15 is lement, az utolsó időkben a fél kilókért szinte jobban meg kellett küzdenie, és a mozgás változatossága mellett az ételekben is félévente min váltani kellett (a diéta típusokra értem).

amit a repedésről írsz ijesztő :(
remélem rendbejön majd, valahogy rendbe kell jönnie...

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 03:20:26

@rubik_kocka: elfelejtettem neked címezni az előbbit :o :)

rubik_kocka 2011.09.14. 03:40:43

@zerolime: amennyire tudom a repedéssel nem lehet sokat kezdeni. Van, aki sima gyógyszertári kenőcsben old fel antioxidánsokat, de körül-belül ez a maximum, amit lehet tenni. Szerintem a bőrnyúlás sem éri meg azt, hogy kicsit hamarabb végezzen valaki a diétával. Lassan, ésszel. 10 kilóig ez nyilván nem téma.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2011.09.14. 11:25:47

@rubik_kocka: sajnos en meg azt lattam, hogy nagyobb fogyasnal, mindegy milyen gyorsan tortenik, ha szar vkinek a bőre (pl mar nem fiatal), akkor mindenféleképp bukta van. Lattam olyan 40 eves not, akinek olyan fonnyadt lett (és maradt) a bőre fogyás után, mint egy 70 éves öregasszonynak.
Egyetlen lehetőségnek azt látom, hogy minél fiatalabban kell lefogyni, és max 5 kilós ingadozással tartani. Már ha nem nyert az ember latex bőrt a genetikai lottón :)
Nagy súllyal én se mernék futkározni, a gyors sétával, mint zsírégetéssel szemben viszont szkeptikus vagyok. Én pl sík terepen nem tudom, csak egész vicces karmozgással 120 fölé tolni a pulzusomat, még 6,5+ kmph-s sebességgel sem. Mivel alig valamivel gyorsabb kocogás viszont 160-on is átbuktat néha, csak arra tudok gondolni, h ennyit számít h a gyalogláshoz szokva vagyok, a futáshoz meg nem.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2011.09.14. 11:29:41

@rubik_kocka: 2-vel (és úgy általában a
bloggal kapcsolatos okfejtéssel)egyetértek.

Schrödinger'sCat 2011.09.14. 12:04:22

@rubik_kocka: na neked válaszolok, meg fentebbire is. Én pl simán attól, hogy megnőttem (nem széltében) lettem striás itt-ott.
Viszont van erre módszer, amivel lehet segíteni, de akinek gyenge a szíve, az ne olvasson tovább :D Tapasztalatot írok le. De úgy, hogy az enyéim nem súlyosak.

1. dermaroller. Ilyen kis henger, tűkkel. 2,5 mm-essel kezelik a striákat. Na, most vagy van olyan ember, aki ezért kiad 20 ezret, vagy van olyan nemnormális, mint én, aki magának csinálja. Vérzéssel jár, hámlással, nagyjából havonta egyszer érdemes csinálni. Használ. Ennyi. Az is a neve, hogy kollagénindukciós terápia (azt most meg nem mondom, pontosan milyen elven működik, de a bőrt gyógyulásra, megújulásra serkentik a mikrosebek). Az, hogy kinek mennyire használ, gőzöm sincs, nekem jó. Csak a fertőtlenítőszerek kerülnek nagyobb költségbe, plusz ha valaki gyengébb típus, az sosem fogja magának rendesen csinálni, így felesleges is.

2. nyers shea vaj és cc E-vitamin. Vagy bármilyen olaj, amiben A és E van.

Ez a kettő csodákat tesz.

Szóval nem csak hízástól csíkos az ember, hanem növéstől is, sajnos.

Keli29 2011.09.14. 12:07:45

@zerolime: Én 2010. nov. 01. óta adtam le 40 kg-ot! 197/140-ről lejöttem 197/105-re!
A bőröm nem a fogyástól, hanem az előtte való hízástól repedt, tele voltam és vagyok is még striával!
DE!
A fogyás, a bőrfeszesedés és a bőrtonizálás/hidratálás, az izmosodás, meg eleve, az hogy nincsenek kinyúlva, kitágulva a striák rengeteget segít a dolgon, rengeteget javít rajtuk! Viszont teljesen rendbe jönni sztem sosem fog, legfeljebb annyira eltűnik, h. egyáltalán nem lesz feltűnő! De én nem bánom, mert annyira nem randa, h. plasztikai sebész kelljen! Vannak stria krémek, marad a bizakodás, h. ki tudnak valami olyat találni, ami a legnagyobb mértékeben eltünteti

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 12:29:00

@Keli29: és @Schrödinger'sCat: luffaszivacsos ledörzsölés fürdés után + hideg-meleg vizes váltózuhany, utána mandulaolajos bedörzsölés.. nagyonnagyon jóóó!! 2 hétig próbáljátok ki, meg fogjátok tapasztalni a változást :)

@Keli29: először is GRATU!!! másodszor: szerintem nem baj ha a bőrön nyomot hagy a fogyás, ettől függetlenül mindenképp javulni fog ez biztos: a bőr folyamatosan hámlik és a sejtek megújulnak, persze a sejtmemória gyakran megvicceli az embert, így pl sebhelyek, hegek szépen ott maradnak, pedig nem feltétlenül kell így lennie..
am a bőr párosszerve a máj (mindennek van ilyenje pl a veséké a tüdő, agyé a belek stb..)érdemes lenne egy májtisztító kúrát csinálnod, odafigyelni az étkezésre, hidd el, a test csodákra képes, nincs olyan, hogy lehetetlen..

Schrödinger'sCat 2011.09.14. 12:38:47

@zerolime: mandulaolajat még értem. De a többit nem. A stria a bőrszövetben bekövetkezett szakadás. Épp ezért nem tudom most elképzelni, hogy használna rá bármit is a váltózuhany.. nem tudom. Majd utánaolvasok :) Nekem bevált a saját módszerem, kísérletezéshez elég türelmetlen vagyok, de ettől még simán működhet :)

Keli29 2011.09.14. 12:42:11

@zerolime:

Ez mind megvan, napi ötször eszem, gondosan számolt egyéni kalória szerint, változatosan, ahogy jó "testépítőhöz" illik, plusz rendszeresen használom a testápolót is...:D
Amúgy, ha egy pici nyoma marad, az nem baj, mert örök mementó, h. ki ne találjak már még egyszer elhízni...! ;)
A tonizálás tippet köszönöm, kipróbálom, de mint igazi férfi lévén kérnék egy kis segítséget, h. honnan lehet ilyen luffa szivacsot beszerezni és milyen is ez? (Ugyanis ha azt mondod, h. szerezzek be egy duplavezérműtengelyes Honda hengerfejet, VTI vezérléssel, sokkal jobban értem...:D:D:P)

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 12:54:15

@Schrödinger'sCat: a váltózuhany serkenti a vérkeringést, erősíti a kötőszövetet, ezáltal feszesíti a bőrt, a luffás ledörzsölés meg szedi lefelé az elhalt hámsejteket, mikrosérüléseket okozva új bőrképzésre készteti a testet :)

@Keli29: :D bemész egy dorgériába (pl dm) és a piperéknél lesz, ahol a testápolók, tusfürdők vannak :) szerintem bármelyik eladó szívesen megmutatja, mellékelek képet, hogy tudd mit keress:

www.stender.hu/shop2/images/lufa_kicsi.jpg

de van hátvakarós kivitelezésben is:

blogol.hu/pikz/amerika24/lufa_003.jpg

:)

Keli29 2011.09.14. 14:42:41

@zerolime:

Ahhaaa! Tehát ez ilyen népszerű, ezek szerint csak az én figyelmemet kerülte el...

Köszi az infót, kipróbálom...! :D

rubik_kocka 2011.09.14. 15:15:41

@Leningrad: persze, teljesen egyetértek, az életkor döntő tényező egy nagyobb fogyásnál. A pulzust tekintve pedig igen, az erőnléti állapot javulásával csökken egy adott terhelésre kialakult pulzusszám. (Logikus, hiszen a maximális pulzus korlátozott, az erőnlétedet viszont szinte korlátlanul fejlesztheted). Ilyenkor szoktak emelkedőn sétálni, bár városban ez nyilván nem megoldható, inkább konditermi praktika. Nem vagyok egyébként a futás ellen, nyilván a kardiovaszkuláris rendszert is edzeni kell, endorfint is termel, stb, csak egy 110 kilós emberkénél, amiből 40 kiló zsír, vigyázni kell a szívére és az ízületeire. Egyik sem olyan, mint egy szakadás, amire azt mondhatod, hogy oké, nagy dolog, ha gond van, akkor az vagy elmúlik vagy nem.

rubik_kocka 2011.09.14. 15:31:48

@Schrödinger'sCat: persze, gyors növéstől simán szakad a bőr (neki nyilván mindegy, hogy miért kell gyorsan tágulnia: növés, hízás, izmosodás), szintén egyén függő, hogy kinek mi a határ. Nekem az volt a meglepő, hogy fogyástól is láttam megrepedt bőrt.

1.) Köszönöm a tippet, ki fogom próbáltatni, gondolom egyébként a nőket jobban zavarja. Az enyém annyira nem észrevehető helyen van, inkább meghagyom emléknek mint egy natúr-tetoválás a régi időkből. :)

2.) Erről tudok, ezt írtam, hogy natúr krémbe antioxidánsok: C, E, béta-karotin, Q10. Erre esküsznek néhányan.

Schrödinger'sCat 2011.09.14. 15:50:42

@rubik_kocka: oké, ha a dermarollerrel kapcs. kell segítség, írj pm-et, nagy prová fejlődtem ki magam az utóbbi időben :D Viszont ha nem zavar és nem is feltűnő, hagyd, én azt ajánlom. Annyit nem ér, amennyi macerával jár fél évig havonta csinálgatni. :)

(Egyébként.. vannak ismerőseim, akik agybafőbe kenik magukra, arcra az L-ascorbic-acid tartalú szérumokat, meg ilyen-olyan kezeléseket csinálnak magukon, de főleg ez a szérum megy, viszont mostanában olvastam arról, hogy az antioxidánsoknak annyira nagyon jó hatásuk nincs végeredményben, mert pont a test saját védekező és szabadgyök-semlegesítő képességét csökkentik, ezáltal növelve a rák kockázatát. Persze ez is nemspecifikus, hogy melyik nemre mi és hogy hat, vagy mi nem.. Csak már gőzöm sincs, hol olvastam, google tudós dobta ki kulcsszavakra.)

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2011.09.14. 16:57:08

@Keli29: nm^^
sok sikert, rem, neked is beválik! :)

rubik_kocka 2011.09.14. 17:24:08

@Schrödinger'sCat: hát az enyém engem nem zavar, bemelegítés nélküli (tehát saját hülyeség) fekve-nyomásnál szakadt meg az elülső váll - mell közötti rész, nem feltűnő. De tudom akkor, hogyan tüntessem el. :)

Szerintem attól bajuk nem lesz, ha C-vitaminos kenőcsöt használnak, esetleg a szépen csengő angol/latin hangzású csodaszerekért kicsit jobban zsebbe kell nyúlni. Ezt az elméletet ismerem, nekem is mondta már orvos, hogy felesleges nagyobb dózisú vitaminokat szedni, mert hozzászokik a szervezet, és ha elhagyod valamilyen oknál fogva, hiánytünetek léphetnek fel. (Tehát gyengül a szervezet.) Nekem azonban valahogy minden tekintetben beváltak a sportolóknak szánt adagok (tehát nem 60mg C vitamin és társai). Amennyire tudom, már meglévő rákos elváltozás esetén veszélyes a nagy mennyiségű B-vitamin, növekedési hormon, és hasonlók mind olaj a tűzre.

Schrödinger'sCat 2011.09.14. 18:21:29

@rubik_kocka: utána fogok olvasni, kíváncsi vagyok erre a témára. Főleg mióta felhívott egy telemarketinges, nem akarok-e rákbiztosítást kötni.. de azt hiszem, az volt, hogy antioxidánsok nem ugyanúgy hatnak még testrészenként sem. Szóval van, ami mellráknál visszaveti a kezelések hatékonyságát pl. De alapvetően ha nincs túlzásba víve, én sem hiszem, hogy ártanának. Az a kence amúgy tényleg jó (az L-asc-acid, másnéven C-vitaminos), használ. Látványosan. Csak mindig a hosszabb távú hatásokon vagyok fennakadva, mert azokról nincs sok infó ugyebár. És 30 ezer huf és alig pár hét alatt megromlik, ha nincs fényvédett és hővédett helyen, ezek a hátrányai. Egyébként ilyesmi is használna szerintem striára. Na de mindegy, ez nem kozmetológiai blog, szóval abbahagyom :)

rubik_kocka 2011.09.14. 19:03:11

@Schrödinger'sCat: rákbiztosítás. kész vagyok. :D Egyébként meg nyugalom a hosszú élet ritka. ;)
Add a Facebook-hoz